vlag Duitsland

Leuk dagje weg: Landschaftspark Duisburg-Nord

Landschaftspark Duisburg-Nord

Op iets minder dan 2 uur rijden vanaf Utrecht ligt het Landschaftspark Duisburg-Nord. Een leuk uitje net over de grens in Duitsland. Het is een enorm park van circa 180 hectare, waar je het industriële verleden van het Ruhrgebied kunt beleven. Alleen een wandeling door het park is al de moeite waard, maar er blijkt nog veel meer te beleven!

Vroeger werd er hard gewerkt in het hoogovencomplex op het terrein. Tot 1985 werken arbeiders hier dagelijks aan de productie van een grote hoeveelheid ijzer. Vier jaar na de stillegging van de hoogoven ontstond het idee om er een landschapspark van te maken. Een park waar mensen kunnen ontspannen, sporten en leren over de geschiedenis. Een park waar de natuur en het industrieel erfgoed samenkomt.

Uitzichtpunt

Het hoogtepunt van ons bezoek was toch wel het beklimmen van de spectaculaire toren van de hoogoven (Blast Furnace 5). Het is een aardige klim voordat je het uitzichtplatform op 70 meter hoogte bereikt, maar er is gelukkig veel te zien onderweg. Terwijl je de trappen naar boven volgt, kan je ondertussen in de binnenkant van het complex kijken en vang je een glimp op van het vroegere productieproces.

En eenmaal bovenaan? Dan heb je uitzicht over Duisburg, de Nederrijn en de werkende hoogovens in het nog altijd actieve industriële Ruhrgebied!

Landschaftspark Duisburg-Nord

Klimmen, duiken, feesten

Wandelend is er al een hoop te zien in het park, maar er is nog veel meer te doen. In de Gasometer vind je het grootste indoor duikbassin van Europa. Een zwembad van wel 13 meter diep! Er is een heel onderwaterlandschap gemaakt voor de duikers, compleet met een kunstmatig rif en een scheepswrak.

De grootste outdoor klimmuur van Duitsland bevindt zich ook in het park. In de bunker waar vroeger de ijzererts werd opgeslagen zijn nu ongeveer 400 verschillende klimroutes. Je kan er ook klimcursussen volgen en er kan op alle niveaus geklommen worden. Voor groepen wordt er ook een touwenparcours op hoogte aangeboden (16+).

Landschaftspark Duisburg-Nord klimmen

Er zijn ook verschillende ruimtes die je kan huren voor evenementen en vergaderingen. Het park wordt vaak gebruikt als locatie voor evenementen. De industriële look is een perfecte achtergrond voor een concert, sportwedstrijd, openluchtbioscoop en vergadering. Ook worden er in de zomer diverse festivals en feesten georganiseerd en in de winter wordt er een kerstmarkt op het terrein gehouden.

Landschaftspark-Duisburg-Nord

Industrial heritage Route

Het landschaftspark Duisburg-Nord is onderdeel van het Industrial Heritage Route. De route is ongeveer 400 kilometer lang en neemt je mee in de industriële geschiedenis van Duitsland. Op de route vind je bijvoorbeeld ook de bekende achtbaanachtige loopbrug Tiger & Turtle - Magic Mountain, het Duitse mijnbouwmuseum en de Cokesfabriek Hansa.

Hoe kom je er?

Het park is gratis te bezoeken. Je kan je auto gemakkelijk parkeren op de grote parkeerplaats. Het park zelf is altijd toegankelijk, het bezoekerscentrum heeft wel openingstijden. s avonds zijn de gebouwen ook spectaculair verlicht.

  • Landschaftspark Duisburg Nord
  • Website: www.landschaftspark.de
  • Adres: Emscherstraße 71, 47137 Duisburg
    • Openingstijden bezoekerscentrum: Maandag tot vrijdag: 9 -18 uur, Zaterdag, zondag en feestdagen: 11-18 uur
    • openingstijden restaurant: Maandag en dinsdag: gesloten, Woensdag tot zondag: 11-20 uur.

Welkom bij Hops & Herbs!

Hier deel ik mijn liefde voor reizen, lekker eten, (speciaal)bier en DIY projecten. Het is een collectie van inspirerende verhalen, ideeën en lekkere recepten die ik graag met jullie deel.