Artisjok recept

Artisjok

In een van mijn favoriete boeken las ik ooit: wil je dat je dinergasten jaren later nog weten wat zij op die ene vrijdagavond in april bij jou hebben gegeten? Serveer ze dan een hele artisjok. Artisjok is lekker, je neemt de tijd en je moet er aan tafel zelf wat voor doen. Bovendien maken veel mensen zelf niet zo snel artisjok klaar.

Ik vind artisjok heerlijk, dus ik ben altijd blij als het weer in de supermarkt te koop is. Hierbij een heerlijk basisrecept: Hoe bereid je een hele artisjok? En hoe eet je een artisjok?

Artisjok met zeezout

 • Bereidingstijd: 45 minuten.

Ingrediënten

 • 1 hele artisjok
 • 1 citroen
 • Olijfolie
 • Grof zout

Hoe bereid je een hele artisjok?

 1. Verwijder het steeltje en de buitenste bladen van de artisjok. (Deze zijn taai en bitter)
 2. Artisjok snijden
 3. Maak de artisjok schoon en snijd het bovenste gedeelte van de artisjok af.
  Artisjok
 4. Kook de artisjok in water met een vleugje citroen voor circa 35-45 minuten. Zorg dat deze helemaal onder water staat. De artisjok is gaar als je gemakkelijk met een mes in de bodem kunt prikken.
 5. Artisjok
 6. Serveer met olijf olie en grof zout.

Hoe eet je een artisjok?

Trek de blaadjes van de artisjok één voor één los en dip in een beetje olijfolie en zout. Je kan het zachte gedeelte van de blaadjes eten. Je trekt het smaakvolle gedeelte eigeijk met je tanden van het blad af. De blaadjes worden steeds zachter, hoe dichter je bij het artisjokhart komt. De onderkant van de artisjok is ook eetbaar (en heel lekker), verwijder wel eerst de ‘haartjes’ in de kern. Deze kan je niet eten.

artisjok recept

Welkom bij Hops & Herbs!

Hier deel ik mijn liefde voor reizen, lekker eten, (speciaal)bier en DIY projecten. Het is een collectie van inspirerende verhalen, ideeën en lekkere recepten die ik graag met jullie deel.