flag

Arretjescake recept

Arretjescake

Chocolate lovers, pay attention! Deze chocoladecake is makkelijk en ook nog eens heel goedkoop om te maken! Ik hou altijd wel van makkelijke en snelle recepten met ingrediënten die ik gewoon al in mijn keukenkastje heb liggen. Voor deze klassieke Nederlandse cake heb je dan ook maar vijf ingrediënten nodig: suiker, ei, cacao, biscuitjes en boter. Dat klinkt al goed toch?

Ik had Arretjescake al eerder gemaakt, maar had eige/ijk geen idee waar de naam vandaan kwam. Uiteindelijk toch maar eens opgezocht en het is best verrassend! De naam ‘Arretjescake’ komt blijkbaar van de ‘Arretje Nof’ boekjes. In 1929 werden de eerste boekjes cadeau gedaan ter promotie van de Nederlandsche Oliefabrieken (NOF). Het recept voor Arretjescake werd daarin gedeeld om het koken met de nieuwe producten, frituurolie en margarine van de NOF te promoten. Bijna een eeuw later maken we nog steeds Arretjescake, een succesvolle reclame kunnen we wel zeggen!

Dutch Arretjescake

 • Preparation time: 20 minutes voorbereiding, 3 uur wachten.
 • Serves: 8 porties.

Arretjescake is niet alleen heel lekker, het is ook nog eens super makkelijk om te maken! Je hebt de meeste ingredienten waarschijlijk zelfs al in huis! Een lekkere en snelle traktatie voor last minute chocolate-cravings!

Ingredients Arretjescake

Ingrediënten

 • 100 gr Maria Biscuits
 • 100 gr suiker
 • 1 ei
 • 25 gr cacaopoeder
 • 75 gr boter
 • Optioneel: hagelslag ter decoratie

Hoe kan je arretjescake maken?

 1. Smelt de boter in een pannetje
 2. Mix het ei en de suiker met een handmixer tot je een luchtig mengsel krijgt.
 3. Voeg de cacao in delen toe en roer dit voorzichtig door het luchtige mengsel.
 4. Voeg de gesmolten boter toe en roer tot een egaal mengsel.
 5. Breek de koekjes in kleine stukjes. (Tip! Plaats de koekjes in een afsluitbaar zakje en gebruik een deegroller om zo de koekjes fijn te maken).
 6. Mix de koekjes voorzichtig met een lepel door het beslag.
 7. Laat de cake voor minstens 3 uur rusten in de koelkast.
Arretjescake

Tips & Trivia

Wist je dat ze in Italië een eigen varient op Arretjescake hebben? Salame al cioccolato, 'chocolade salami', heet het daar. Voor Salame al cioccolato gebruik je precies dezelfde ingrediënten, maar je presenteert het anders. Wij plaatsen de Arretjescake in een cakeblik, terwijl de Italianen deze oprollen in folie. De cake krijgt zo een ronde vorm, zoals een salami. Daarna wordt de cake gedecoreerd met poedersuiker en touw, om het op een echte salami te laten lijken!

Welkom bij Hops & Herbs!

Hier deel ik mijn liefde voor reizen, lekker eten, (speciaal)bier en DIY projecten. Het is een collectie van inspirerende verhalen, ideeën en lekkere recepten die ik graag met jullie deel.