DIY project: zelf kaarsen maken

zelf kaarsen maken

De tijd van kaarsen is weer aangebroken. Nu de dagen weer korter zijn en het buiten grauw en grijs is, willen we binnen wat extra gezelligheid. En wat is nou fijner dan een diner bij kaarslicht of een gezellige kaars op de koffietafel?

Mijn ouders brandden vroeger thuis altijd van die mooie grote stompkaarsen. Alleen brandden die kaarsen eigeijk nooit helemaal op. Zonde om al dat kaarsvet weg te gooien vond mijn moeder, dus vroeger maakten wij al samen nieuwe kaarsen. Het is namelijk heel leuk en makkelijk om van de restjes kaarsen nieuwe kaarsen te maken. Het is lekker creatief, want je kiest zelf de kleur, vorm en zelfs geur.

Wat heb je nodig om zelf kaarsen te maken?

 • Restjes kaarsen
 • Glazen potjes
 • Lontjes
 • Lege blikken
 • Wasknijpers/satéprikkers
Zelf kaarsen maken
Zelf kaarsen maken

Hoe maak je zelf (geur)kaarsen?

 1. Kook een grote pan met water. Zet de lege blikken in het water.
 2. Breek de resten van de kaars zodat het in het blik past. En laat smelten.
 3. Maak ondertussen de glazen potjes schoon met heet water.
 4. Plaats de lont in het midden en zet vast met een wasknijper of satéprikker.
 5. Voeg het gesmolten kaarsvet toe aan de potjes. Wil je verschillende gekleurde lagen maken? Voeg dan eerst een bodempje toe.
 6. Laat de kaars uitharden.
 7. Maak je meerdere lagen? Herhaal dan hierna steeds: een laag toevoegen, uitharden, nieuwe laag toevoegen, uitharden, etc.

Een geurkaars maken? Roer dan wat etherische olie door het kaarsvet. En voilà, je hebt een geurkaars!

Tips & Trivia

 • Wist je dat jouw kaarsen ook zelf de gewenste kleur kunt geven met waskrijtjes? Smelt een waskrijtje in de kleur die jij wilt mee met het kaarsvet. Roer goed door en zie de kleur veranderen!
 • Wil je geen kaars in een glazen potje? Gebruik dan bijvoorbeeld een Pringles-bus of een wc-rolletje om een losstaande kaars mee te maken.

Welkom bij Hops & Herbs!

Hier deel ik mijn liefde voor reizen, lekker eten, (speciaal)bier en DIY projecten. Het is een collectie van inspirerende verhalen, ideeën en lekkere recepten die ik graag met jullie deel.