Thuis groente en fruit uit de supermarkt hergroeien - Deel 2: Tomaten

Tomato plant

Tomaten groeien vanuit zaadjes

Ik heb eigenlijk nooit geweten hoe makkelijk het is om zelf groente uit de supermarkt te laten hergroeien. Er zitten ook veel voordelen aan, het is goedkoop, het is duurzaam en handig! De komende tijd zal ik vaker tips delen over hoe je zelf groente en fruit uit de supermarkt thuis opnieuw kan laten groeien.

Vandaag ga ik het hebben obver hoe je groente en fruit kan groeien door de zaadjes uit jouw in de supermakrt gekochte tomaten, paprika, peper,courgette, aubergine, aardbei, blauwe bessen, appel, pompoen, bonen of andere groente te halen!

Ze zijn niet allemaal even makkelijk om te hergroeien, sommige planten zijn lastiger dan andere. Dus laten we beginnen met plant die voor mij heel goed werkt, de tomatenplant! Ik heb zelf nu snoeptomaatjes en rivolo tomaatjes geprobeerd, maar je het eigenlijk met alle tomaten proberen.

Hoe groei je tomaten vanuit een zaadje (via jouw tomaat uit de supermarkt)?

 1. Snijd de tomaat door de helft en haal voorzichtig de zaadjes uit de tomaat.
 2. Maak de zaadjes schoon met water en laat ze een paar dagen drogen op een stuk keukenpapier.
 3. Zorg ondertussen dat je kleine plantenpotjes klaar hebt staan. Ik gebruik zelf het liefste potjes die vanzelf verdwijnen in de grond, zoals potjes van toiletrolletjes, oude kranten of eierschalen.
 4. Bedek de potjes met een stukje doorzichtige folie of plaats ze in een klein kweekkasje (ik heb zelf een kweekkasje van de Action voor €2,99, die werkt perfect)
 5. Geef de plantjes elke dag een beetje water. De plantjes krijgen het liefste water via de onderkant van het potje, zo kunnen ze mooie sterke wortels groeien. (als je geen kweekkasje gebruikt kan je de plantjes het beste op een schoteltje plaatsen. Haal ook dagelijks even de folie of de deksel van het kweekkasje voor wat frisse lucht en zodat overgebleven vocht kan verdampen.
 6. Als je de eerste plantjes ziet opkomen mag je de deksel van de kweekkas of folie van het plantje afhalen.
 7. tomato plant
 8. Zodra de plant zijn eerste echte blaadjes krijgt, kan je deze overpotten naar een grotere pot of in de volle grond. (Gebruik je een pot? Kijk dan even goed of er gaatjes in de onderkant zitten, zodat de wortels niet gaan schimmelen.)
 9. Zet de planten op een zonnige plek en geef ze voldoende water.
 10. Zodra de planten groter worden hebben ze ondersteuning nodig. Je kan de planten bijvoorbeeld extra houvast geven door ze vast te zetten aan een bamboestok of touw. Zo is de plant beschermd tegen slecht weer en harde wind.
 11. Vergeet ook niet om de dieven te verwijderen. Dit zijn de kleine knopjes die ontstaan in de oksels van de plant. Verwijder de dieven, zodat de plant zoveel mogelijk engerie kan gebruiken om heerlijke tomaten gaan groeien.
 12. Na ongeveer tien weken kan je al jouw eerste tomaten uit eigen tuin plukken.
tomatoes on a branch

Welkom bij Hops & Herbs!

Hier deel ik mijn liefde voor reizen, lekker eten, (speciaal)bier en DIY projecten. Het is een collectie van inspirerende verhalen, ideeën en lekkere recepten die ik graag met jullie deel.