DIY planten terriarium

(IKEA Hack)

Planten terrarium

Een terrarium, of mini ecosysteem is zo leuk om te maken en eigeijk helemaal niet heel lastig. Een paar jaar geleden maakte ik samen met mijn vriend voor het eerst een terrarium. Eigeijk kende ik het concept toen nog helemaal niet. Met een korte uitleg die we op internet hadden gevonden gingen we op pad. Op zoek naar een glazen pot of fles, aquariumgrind en iets om het terrarium mee af te sluiten.

Uiteindelijk ontdekten we bij de IKEA een glazen karaf voor €0,99, waar een bamboe onderzetter perfect op paste als deksel. Toen gebruikten we mini plantjes van de Intratuin, maar tegenwoordig kies ik vaak voor stekjes van planten die ik al thuis heb. Ook groeide ik per ongeluk zelf mijn eigen mos op het balkon, maar je kan dit natuurlijk ook in het bos vinden of bij een tuincentrum kopen.

Wat heb je nodig?

Hoe maak je zelf een terriarium?

  1. Maak de karaf, deksel en steentjes schoon.
  2. Vul de bodum van de karaf met steentjes.
  3. Vul daarna aan met een laagje hydrokorrels. Zorg dat de steentjes wel goed zichtbaar blijven.
  4. Bedek de hydrokorrels met een laagje aarde. Bewaar ook wat grond voor later om de plantjes goed vast mee te zetten.
  5. Daarna kunnen we de plantjes toevoegen. Dit is best een priegelwerk in zo'n kleine karaf, dus wees voorzichtig en zorg dat je de plantjes niet beschadigd. De plantjes gaan nog nog verder groeien in het terrarium, dus voeg vooral niet te veel plantjes toe.
  6. Gebruik de overgebeleven potgrond om de plantjes stevig vast te zetten.
  7. Plaats daarna wat mos naast de plantjes. Dit ziet er mooi uit, maar zorgt ook dat het ecosysteem in je terrarium mooi in balans blijft.
  8. Optioneel: voeg nog een laagje steentjes toe bovenop. Dat zorgt voor mooie kleurverschillen in je terrarium.
  9. Maak het glas van je terrarium voorzichtig schoon met een wattenstaafje of stukje keukenrol. Kijk uit dat je de plantjes niet verplaatst.
  10. Kies een plek voor je nieuwe terrarium en laat het terrarium eerst een week zonder deksel wennen aan de nieuwe ruimte. Geef ook dagelijks wat water met een plantenspuit. Na een week mag de deksel op het terrarium en heeft deze geen extra water meer nodig. Zie je toch te veel condens in je terrarium? Of wordt je terrarium toch heel droog? Haal dan de deksel weer even van het terrarium en geef weer water voor een week.

Welkom bij Hops & Herbs!

Hier deel ik mijn liefde voor reizen, lekker eten, (speciaal)bier en DIY projecten. Het is een collectie van inspirerende verhalen, ideeën en lekkere recepten die ik graag met jullie deel.