Spent Grain Pasta Recept

Spent grain pasta

Spent grain, draf, of bierbostel is een bijproduct van het bierbrouwen. Door het koken van granen in water op specifieke tempraturen komen de suikers vrij (dit noemen we 'maischen')en zo onstaat er 'wort'. Deze wort, zal in combinatie met gist, uiteindelijk zorgen voor het alcohol en koolzuur in je bier. De granen zijn dus gebruikt (vandaar dat spent grain, in het Engels), maar je hoeft ze zeker niet direct weg te gooien!

De eerste keer dat ik thuis bier ging brouwen was ik een beetje overweldigd door de enorme hoeveelheid bierborstel die ik over had. De bierborstel rook ook niet heel lekker en zag er niet aantrekkelijk uit. Ik wist ook niet echt wat je allemaal kon doen met bierborstel, dus ik gooide het maar weg. Zonde!

Nu ik wat meer heb rondgekeken, vind ik het echt zonde dat ik zo'n voedzaam ingredient heb weggegooid. Het is blijkbaar niet alleen duurzam om je Bierborstel te gebruiken, het is blijkbaar ook nog heel gezond. Door het maischen zijn bijna alle koolhydraten uit de granen gehaald, waardoor er eigenlijk vooral proteïne en vezels overblijven. Je kan ook heel veel dingen maken met spent grain, zowel met gedroogde granen als met de natte granen direct na het brouwen. Ik koos ervoor om eerst een gezonde bierbostel pasta te maken!

Spent Grain / Bierbostel Pasta

 • Bereidingstijd: 20 min, wachten: 30 min, 2-4 min koken.
 • Voor: 2 porties.
 • Spent grain pasta is gezond, het zit vol proteïne en vezels en bevat ook nog eens heel weinig calorieën. Spent grain pasta maken is een perfecte manier om jouw overgebleven bierbostel te gebruiken voor een gezonde en lekkere maaltijd!

  Ingrediënten

  • 25 gr spent grain meel (wil je weten hoe je spent grain meel maakt? Kijk dan eens hier)
  • 100 gr bloem
  • 1 ei
  • 1 tl olijfolie

  Hoe maak je spent grain/bierbostel pasta?

  1. Maak je werkblad schoon. Ik maak pasta altijd het liefste op het aanrecht of op tafel. Het kan ook op een grote snijplank, maar het kneden en uitrollen is lastiger als de snijplank kan bewegen.
  2. Mix het spent grain meel met de bloem.
  3. Maak een holletje in het midden van het mengsel en voeg daar het ei en de olijfolie toe.
  4. Meng de bloem vanaf de buitenkant in het holletje en kneed tot een deeg. Blijf mengen tot alle bloem is opgenomen.
  5. Kneed het deeg voor 10 minuten. Het moet uiteindelijk een elastisch deeg worden.
  6. Laat het deeg rusten voor 30 minuten op kamertempratuur.
  7. Rol het deeg uit en snijd in de gewenste vorm. Hiervoor een pastamachine gebruiken is het makkelijkst, maar het kan ook met de hand. Zo heb ik het ook gedaan, maar het is hard werken om het pastadeeg dun genoeg te krijgen.
  8. Je kan de pasta laten drogen voor als je het later wilt eten, maar je kan het ook direct koken (dan hoef je de pasta iets korter te koken).
  9. Kook de pasta voor 2-4 minuten. Enjoy!
  Bierbostel / Spent Grain Pasta

Welkom bij Hops & Herbs!

Hier deel ik mijn liefde voor reizen, lekker eten, (speciaal)bier en DIY projecten. Het is een collectie van inspirerende verhalen, ideeën en lekkere recepten die ik graag met jullie deel.